”Under skapandet har jag stundvis känt en obeskrivlig känsla av eufori”

Banafsheh Zarandi är sjuksköterska och har arbetat för Nurse Partner sedan 2016. För att få avkoppling i vardagen skriver hon dikter vid sidan av sitt arbete. Nu har hon gett ut diktsamlingen Vårblomma, hennes debut som författare.

Banafsheh Zarandi är född 1973 och uppvuxen i Teheran men är sedan 1998 bosatt i Sverige. Hon utbildade sig till barnmorska i Iran och kompletterade sedan sin utbildning på Karolinska Institutet och tog examen som sjuksköterska och barnmorska. I sin strävan efter att få mer flexibilitet i vardagen sa hon 2015 upp sig från sin fasta tjänst som barnmorska. Hon fick kontakt med Nurse Partner och blev erbjuden ett intressant uppdrag inom gyn. Resten är historia. Banafsheh har sedan dess arbetat som konsult åt Nurse Partner, vilket har gett henne mer tid att fokusera på sin stora passion i livet.

– Att känna frihet som konsult är det bästa med mitt arbete. Min arbetsgivare har alltid ordnat med uppdrag som passar min profil och mina önskemål. Bra kommunikation och lyhördhet är något jag verkligen värdesätter hos en arbetsgivare. Det är också väldigt viktigt för mig att få möjligheten att styra min egen tid. Arbetet är viktigt för mig, men min riktiga passion i livet har alltid varit att kunna skriva ner mina tankar och känslor, berättar Banafsheh.

För drygt ett år sedan började hon helhjärtat koncentrera sig på skrivandet, ett arbete som nu resulterat i en diktsamling.

– Jag hade från början inga tankar på att ge ut boken, men efter att jag fått positiv feedback från några vänner bestämde jag mig för att satsa på publicering.

För Banafsheh blev skrivandet en paus ifrån en hektisk vardag, en stunds avkoppling. Skrivandet, som från början var en hobby, blev till sist ett måste.

– När man har ett tidvis ganska tungt arbete med stressiga perioder behöver man hitta stunder för sig själv. Det vi kallar för egentid. Under skapandet har jag stundvis känt en obeskrivlig känsla av eufori. Det är viktigt att ha något som bara tillhör en själv, vid sidan av sitt arbete och det vardagliga livet. Det blir något som ingen kan ta ifrån en.

Diktsamlingen Vårblomma gavs ut i november på bokförlaget Ekström & Garay.

– Dikterna kan läsas en och en men också som en helhet som bildar en finstämd berättelse om vemod, åtrå, smärta och kärlek. Men det bestående intrycket i mina dikter är trots allt livsglädje, berättar Banafsheh.

I november hölls en releasefest för boken och det första signerade exemplaret fick en mycket stolt Fredrik Thorell, konsultchef på Nurse Partner. Det var blandade känslor för Banafsheh när hon höll i den färdiga boken för första gången.

– Jag var nervös och samtidigt väldigt stolt. Och sedan tänkte jag direkt på min nästa bok.

Vårblomma finns att hitta hos Adlibris och Bokus.

Bild